• één van Frankrijks beroemdste dichters (en zeker de meest raadselachtige) ten tijde van de Atjeh-oorlog in het KNIL heeft gezeten?

    Arthur Rimbaud was de meest raadselachtige dichter die Frankrijk ooit heeft gekend. Een wonderkind. Als zestienjarige publiceerde hij gedichten die de literaire wereld op zijn grondvesten deden schudden, waaronder De dronken boot, een klassieker van de Franse lyrische poëzie. Op 18 mei 1876 meldde hij zich in Harderwijk bij het werfdepot van het KNIL, op 10 juni scheepte hij in voor de overtocht naar Java, en in de nacht van 14 op 15 augustus, twee weken na aankomst bij zijn standplaats, deserteerde hij. Wat is er gebeurd? Ik heb een uitgebreid artikel over Arthur Rimbaud in het KNIL geschreven. Als u zich inschrijft voor de Nieuwsbrief krijgt u dit artikel toegestuurd.

  • Hendrikus Colijn, die in vijf kabinetten de minister-president van Nederland is geweest, in de Atjeh-oorlog heeft gevochten?
  • Christiaan Snouck Hurgronje, één van Nederlands grootste geleerden in de 19e eeuw, niet achter zijn bureau bleef zitten, maar actief aan de Atjeh-oorlog deelnam.
  • er nog veel meer weetjes in deze rubriek zullen verschijnen, vergezeld van authentieke foto’s